ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 09

Τίτλος: «Η επίδραση του σταδίου ωριμότητας και των μετασυλλεκτικών χειρισμών συντήρησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το φυτοχημικό προφίλ καρπών ροδακινιάς (PrunuspersicaL.) μέσω φυσικοχημικών, βιοχημικών και  γονιδιωματικών αναλύσεων»

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Αναστασία Γιαννακούλα

 

 

Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στόχος  του υποέργου: Περιλαμβάνει αρχικά την εκτίμηση της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς, των ποιοτικών χαρακτηριστικών και του φυτοχημικού προφίλ καρπών ροδακινιάς από τις σημαντικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, ποικιλίες με διακριτές διαφορές ως προς την αντιοξειδωτική τους ικανότητα θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω αναλύσεις. Οι καρποί θα διαχωριστούν σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, με βάση τη διαφορά απορρόφησης του δείκτη (IAD), θα υποστούν ψυχρή συντήρηση για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και κατόπιν θα ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Η επίδραση του σταδίου ωριμότητας και της ψυχρής συντήρησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το φυτοχημικό προφίλ καρπών ροδακινιάς, καθώς και σε αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα συστατικά του κυτταρικού τοιχώματος θα αναλυθεί. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, με τη χρήση της τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών, θα μελετηθεί το προφίλ μεταγραφημάτων γονιδίων που εμπλέκονται στον αντιοξειδωτικό μηχανισμό  καρπών ροδακινιάς. Η ανάλυση του φυτοχημικού προφίλ καρπών ροδακινιάς αναμένεται να προσφέρει τη δυνατότητα να καθοριστεί με μια ολιστική προσέγγιση η ποιότητα των καρπών ροδακινιάς και κατ’ επέκταση της μετασυλλεκτικής τους διάρκειας ζωής. Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συμβάλει στην  περεταίρω διερεύνηση μηχανισμών που διέπουν την ωρίμανση του καρπού ροδακινιάς και τη συσχέτισή του με τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό του καρπού.

 

Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου: Η ροδακινιά αποτελεί το σημαντικότερο φυλλοβόλο οπωροφόρο δένδρο στην Ελλάδα, με μεγάλη δυναμική εξαγωγών.  Ο  καρπός ροδακινιάς αποτελεί ένα εξαιρετικά φθαρτό προϊόν με σύντομη διάρκεια ζωής. Η ποικιλία, το φυτοχημικό προφίλ της, το στάδιο ωριμότητας κατά τη συγκομιδή, καθώς και οι συνθήκες και η διάρκεια ψυχρής συντήρησής αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που καθορίζουν τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών ροδακινιάς και συνολικά την ποιότητά τους. Ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής πρότασης περιλαμβάνει αρχικά την εκτίμηση της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς, των ποιοτικών χαρακτηριστικών και του φυτοχημικού προφίλ καρπών ροδακινιάς από τις σημαντικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, ποικιλίες με διακριτές διαφορές ως προς την αντιοξειδωτική τους ικανότητα θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω αναλύσεις. Οι καρποί θα διαχωριστούν σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, με βάση τη διαφορά απορρόφησης του δείκτη (IAD), θα υποστούν ψυχρή συντήρηση για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και κατόπιν θα ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Η επίδραση του σταδίου ωριμότητας και της ψυχρής συντήρησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το φυτοχημικό προφίλ καρπών ροδακινιάς, καθώς και σε αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα συστατικά του κυτταρικού τοιχώματος θα αναλυθεί. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, με τη χρήση της τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών, θα μελετηθεί το προφίλ μεταγραφημάτων γονιδίων που εμπλέκονται στον αντιοξειδωτικό μηχανισμό  καρπών ροδακινιάς. Η ανάλυση του φυτοχημικού προφίλ καρπών ροδακινιάς αναμένεται να προσφέρει τη δυνατότητα να καθοριστεί πλήρως  η ποιότητα των καρπών ροδακινιάς και κατ’ επέκταση της μετασυλλεκτικής τους διάρκειας ζωής. Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συμβάλει στην  περεταίρω διερεύνηση μηχανισμών που διέπουν την ωρίμανση του καρπού ροδακινιάς και τη συσχέτισή του με τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό του καρπού.

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου: 

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

Αθανάσιος Μαγγανάρης

Γεωργία Τάνου

Αναστασία Γιαννακούλα

Βλάσιος Γούλας

Φίλιππος Βερβερίδης

Γεώργιος Παντελίδης

Κωνσταντίνος Πασχαλίδης

Βασίλειος Ζιώγας

Μιλτιάδης Βασιλακάκης

 

Γρηγόριος Διαμαντίδης

 

Γεώργιος Μαγγανάρης

 

Παυλίνα Δρογούδη