Υποέργο 17
Τίτλος: «Επιχειρηματικές στρατηγικές, δομή και αποδοτικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών»
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ουρανία Νόττα
Σκοπός του υποέργου:Ο σκοπός της προτεινόμενης έρευνας είναι η διερεύνηση των επιχειρηματικών στρατηγικών, της δομής και της αποδοτικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα
Στόχος του υποέργου:είναι να διερευνηθούν οι επιχειρηματικές στρατηγικές και οι οργανωτικοί, λειτουργικοί και διαρθρωτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την πρόταση μέτρων πρακτικής κατεύθυνσης και την εφαρμογή επιχειρηματικών στρατηγικών τόσο για τις ίδιες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών όσο και για το κράτος.
Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου: Ο σκοπός της προτεινόμενης έρευνας είναι η διερεύνηση των επιχειρηματικών στρατηγικών, της δομής και της αποδοτικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα. Ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών επιλέχθηκε όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει για τη χώρα αφού από τη μία πλευρά τροφοδοτείται με πρώτες ύλες από τον πρωτογενή αγροτικό τομέα της χώρας και από την άλλη προσφέρει στους καταναλωτές είδη πρώτης ανάγκης αλλά και λόγω της σημαντικής συμβολής του στον μεταποιητικό τομέα. Ο κλάδος τροφίμων και ποτών είναι ο πιο σημαντικός και δυναμικός βιομηχανικός κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει στο 5% μέσο όρο ανά έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Επίσης, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών χαρακτηρίζεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), με μικρό αριθμό εργαζομένων. Η ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα σήμερα υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Ο κύριος σκοπός αυτής της έρευνας είναι να διερευνηθούν οι επιχειρηματικές στρατηγικές και οι οργανωτικοί, λειτουργικοί και διαρθρωτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την πρόταση μέτρων πρακτικής κατεύθυνσης και την εφαρμογή επιχειρηματικών στρατηγικών τόσο για τις ίδιες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών όσο και για το κράτος.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προτείνεται να υλοποιηθεί με τα παρακάτω πακέτα εργασίας: ΠΕ1) Δημιουργία βάσης δεδομένων των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών που λειτουργούν στην Ελλάδα, ΠΕ2) Διεξαγωγή έρευνας πεδίου σε μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ώστε να αντληθούν πρωτογενείς ποιοτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, για το εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων και για τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία, ΠΕ3) Στατιστική ανάλυση και αποτελέσματα της έρευνας πεδίου σε μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που λειτουργούν στην Ελλάδα, ΠΕ4) Αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις επιχειρηματικές στρατηγικές, τη δομή και την αποδοτικότητα των μεταποιητικών γεωργικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών με την ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλου οικονομετρικού υποδείγματος, ΠΕ5) Διάδοση-Προβολή των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου:
Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ) |
Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ) |
Ουρανία Νόττα |
Χρυσούλα Χατζηγεωργίου |
Ασπασία Βλάχβεη |
Ιωάννα Σιμέλλη |
Κώστας Καραντινινής |
Ευθυμία Αυγένου |
Βαγής Σαμαθρακής |
|
Ιωάννης Ανανιάδης |
|
Σταυριανή Κουτσού |
|