Υποέργο 16
Τίτλος: «Παραγωγικά χαρακτηριστικά και ποιότητα προϊόντων του Ελληνικού βουβάλου (Bubalusbubalis) σε παραδοσιακές συνθήκες εκτροφής»
Επιστημονικός Υπεύθυνος:Βασίλειος Μπαμπίδης
Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στόχος του υποέργου: την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου μέσω της ανάπτυξης της εκτροφής του Ελληνικού βουβάλου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το παρόν υποέργο έχει στόχο τη μελέτη παραγωγικών παραμέτρων του Ελληνικού βουβάλου που δεν έχουν μελετηθεί έως σήμερα, δηλαδή τη μελέτη της επίδρασης διαφορετικών διατροφικών σχημάτων στη γαλακτοπαραγωγή και τη χημική σύσταση του γάλακτος, την παραγωγή και αξιολόγηση ενός νέου προϊόντος (λευκό τυρί άλμης) από το γάλα, την αξιολόγηση του σφαγίου και της ποιότητας του κρέατος, την παραγωγή και αξιολόγηση δύο νέων προϊόντων από το κρέας, τη διερεύνηση των επιπτώσεων της μαστίτιδας και των παρασιτώσεων στην υγεία του βουβάλου, τη διερεύνηση ορισμένων αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών του βουβάλου, καθώς και την οικονομική αξιολόγηση της εκτροφής του. Επιπλέον, έχει στόχο τη μελέτη του παραγωγικού συστήματος και το σχεδιασμό προγράμματος διάσωσης του Ελληνικού βουβάλου.
Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένουv: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναφέρει τον πληθυσμό βουβάλων της Ελλάδας ως ξεχωριστή φυλή «Ελληνικός Βούβαλος (GreekBuffalo)» και κατατάσσει τη φυλή ως «απειλούμενη». Ο Ελληνικός βούβαλος αποτελεί μέρος της βιοποικιλότητας πολλών ελληνικών υγροτόπων, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες και προϊόντα στον αγροτικό πληθυσμό που ζει κοντά στους υγροτόπους. Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα σχετικά με τον Ελληνικό βούβαλο είναι πολύ περιορισμένη.
Το παρόν υποέργο έχει βασικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου μέσω της ανάπτυξης της εκτροφής του Ελληνικού βουβάλου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το παρόν υποέργο έχει στόχο τη μελέτη παραγωγικών παραμέτρων του Ελληνικού βουβάλου που δεν έχουν μελετηθεί έως σήμερα, δηλαδή τη μελέτη της επίδρασης διαφορετικών διατροφικών σχημάτων στη γαλακτοπαραγωγή και τη χημική σύσταση του γάλακτος, την παραγωγή και αξιολόγηση ενός νέου προϊόντος (λευκό τυρί άλμης) από το γάλα, την αξιολόγηση του σφάγιου και της ποιότητας του κρέατος, την παραγωγή και αξιολόγηση δύο νέων προϊόντων από το κρέας (κρεατοσκευάσματα: 1) λουκάνικο τύπου «Χωριάτικο» και 2) λουκάνικο τύπου «Φρανκφούρτης»), τη διερεύνηση των επιπτώσεων της μαστίτιδας και των παρασιτώσεων στην υγεία, τη διερεύνηση ορισμένων αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών και τον προσδιορισμό του καρυότυπου του Ελληνικού βουβάλου, καθώς και την οικονομική αξιολόγηση της εκτροφής. Επιπλέον, έχει στόχο τη μελέτη του παραγωγικού συστήματος και το σχεδιασμό προγράμματος διάσωσης του Ελληνικού βουβάλου.
Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου:
Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ) |
Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ) |
Βασίλειος Μπαμπίδης |
Δημοσθένης Νήτας |
Ανδρέας Γεωργούδης |
Αναστασία Φούντα |
Βλαδίμηρος Χριστοδούλου |
Αναστάσιος Ζώτος |
EleonoraNistor |
Ιωάννης Μενεγάτος |
Κλειώ Αντωνίου |
Ιωάννης Κάτανος |
Βασίλειος Σκαπέτας |
IoanaNicolae |
Βασιλική Λάγκα |
Αναστασία Ελευθεριάδου |
|
Δημήτριος Χατζηπλής |
|
Κυριακή Μαζαράκη |
|
Σταμάτης Αγγελόπουλος |
|
Δημήτριος Πετρίδης |
|
Χριστίνα Λίγδα |
|
Ιωάννης Μητσόπουλος |
|
Χρήστος Μπογάς |
|
Κωνσταντίνος Βασιλειάδης |
|
Ευαγγελία Δουλγέρη |
|
Λαμπρινή Κατσικούδη |
|
Μαρία Μπαξεβάνου |
|
Ελένη Κομνηνού |
|
Μαρία, Καλαϊτζίδου |
|
Ελισάβετ Πάλλα |
|
Σπυρίδων Χλειουνάκης |
|
Δημήτριος Πατούσης |