ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 07

Τίτλος: «Τεχνητή πρόκληση της ωοτοκίας και προαγωγή της σπερμίασης στο χελόνι (Chelon labrosus, κεφαλοειδές). Εφαρμογές για τον έλεγχο της αναπαραγωγής σε συνθήκες εκτροφής»

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Λάμπρος Κοκοκύρης

 

 

Σκοπός του υποέργου: να  αναπτυχθεί μια ορμονική θεραπεία για την πρόκληση της ωοτοκίας και της σπερμίασης σε γεννήτορες χελονιού ώστε να επιτευχθεί η μαζική παραγωγή αυγών υψηλής βιωσιμότητας από γεννήτορες σε συνθήκες αιχμαλωσίας. 

 

Στόχοι του υποέργου: Οι στόχοι του υποέργου είναι:

(α) Η μορφολογική και ενδοκρινολογική μελέτη της γαμετογένεσης σε άγριους πληθυσμούς του χελονιού,

(β) Η μελέτη της επίδρασης της ορμόνης GnRHa και των ανταγωνιστών της ντοπαμίνης  στην τελική ωρίμανση, την ωοτοκία και την σπερμίαση, μετά από χορήγηση της ορμόνης σε γεννήτορες, με δύο διαφορετικούς τρόπους (πολλαπλές ενέσεις ή EVAC εμφυτεύματα),

(γ) Η παραγωγή γονιμοποιημένων αυγών υψηλής βιωσιμότητας μετά από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κατάλληλης ορμονικής θεραπείας (επιλογή δόσης και τρόπου χορήγησης).

 

Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου: Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται μια πολυδύναμη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής ιχθυοκαλλιέργειας προς «νέα» είδη ώστε να διαφοροποιηθεί η παραγωγή και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του κλάδου.

Το χελόνι (Chelonlabrosus) είναι ένα κεφαλοειδές υψηλής εμπορικής αξίας που πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης στην διαδικασία εντατικής εκτροφής. Ωστόσο, η αναπαραγωγή του σε συνθήκες αιχμαλωσίας παρουσιάζει προβλήματα.

Στο προτεινόμενο έργο θα αναπτυχθεί μια ορμονική θεραπεία για να προκληθεί τεχνητά η ωοτοκία και η σπερμίαση σε γεννήτορες χελονιού και θα διερευνηθεί η επίδραση της χορηγούμενης ορμόνης (GnRHa) στην ποιότητα του σπέρματος και στην ποιότητα των αβγών και των νυμφών που θα παραχθούν. Η ορμόνη δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο χελόνι, θα χορηγηθεί με δύο συστήματα μακροχρόνιας διανομής και θα δοκιμασθεί σε δύο δόσεις.

Το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί από μέλη των Κ.Ε.Ο. και Ο.Ε.Σ.  με εκτενή διεθνή εμπειρία και μεγάλο βαθμό εξοικείωσης από παρόμοια έργα. Το έργο αναμένεται να συγκεντρώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου μαζικής παραγωγής αβγών. Η τεχνογνωσία θα διαχυθεί στην επιστημονική κοινότητα, μέσω δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων και στους τελικούς χρήστες μέσω της διανομής ενός πρακτικού οδηγού για  τον έλεγχο της αναπαραγωγής του είδους.   

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου:

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

Λάμπρος Κοκοκύρης

Θεοφάνης Καρύδας

Γεώργιος Μίνος

Μαρία Παπαδάκη

Hanna Rosenfeld

Μαρία Αλεξάνδρου

Κοσμάς Ναθαναηλίδης

 

Κωνσταντίνος Μυλωνάς