ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 32

Τίτλος: «Ανάπτυξη μελετών περιπτώσεων και διαδικτυακών εφαρμογών για την προσομοίωση φυσικοχημικών φαινομένων και διεργασιών στην επεξεργασία τροφίμων»

Επιστημονικός Υπεύθυνος :  Κουλούρης Αλέξανδρος

 

 

Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στόχοι του υποέργου: Η χρήση και προώθηση της τεχνολογίας της προσομοίωσης διεργασιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε μαθήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία τροφίμων. Το παρόν έργο εστιάζει στην ανάπτυξη μελετών περιπτώσεων (case studies) και διαδικτυακών εφαρμογών με την χρήση εργαλείων προσομοίωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της Μηχανικής Τροφίμων (το εισαγωγικό μάθημα στην βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων σε ένα τυπικό πρόγραμμα σπουδών Τεχνολογίας Τροφίμων).

 

Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου:     Ο αντικειμενικός στόχος του προτεινόμενου ερευνητικού έργου είναι η χρήση και προώθηση της τεχνολογίας της προσομοίωσης διεργασιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε μαθήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία τροφίμων. Δευτερεύοντες αλλά εξίσου σημαντικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας προσομοίωσης εντοπισμένης στη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό την αξιοποίησή της σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα αλλά και η διάχυση της τεχνολογίας της προσομοίωσης στην βιομηχανία τροφίμων που κατά τεκμήριο υστερεί στην υιοθέτηση εργαλείων νέας τεχνολογίας.Ως προσομοίωση διεργασιών ορίζεται η μαθηματική τους μοντελοποίηση με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού το οποίο αυτοματοποιεί την κατάστρωση και επίλυση των εξισώσεων που συνιστούν το «μοντέλο» της διεργασίας και τη γραφική αναπαράσταση των αποτελεσμάτων. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα από την χρήση της προσομοίωσης ως εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η προώθηση του επαγωγικού τρόπου μάθησης μέσω παραδειγμάτων ως συμπλήρωμα στην κλασσική παραγωγική/συμπερασματική διδασκαλία της θεωρίας. Επιτρέποντας την αυτόματη εξαγωγή αποτελεσμάτων και τον γρήγορο πειραματισμό με διαφορετικά «σενάρια», τα εργαλεία προσομοίωσης μεταφέρουν την έμφαση στην επαλήθευση και κριτική επεξεργασία των αποτελεσμάτων αντί στην παραγωγή τους.

Το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη μελετών περιπτώσεων (casestudies) και διαδικτυακών εφαρμογών με την χρήση εργαλείων προσομοίωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της Μηχανικής Τροφίμων (το εισαγωγικό μάθημα στην βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων σε ένα τυπικό πρόγραμμα σπουδών Τεχνολογίας Τροφίμων).

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου: 

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

Κουλούρης Αλέξανδρος

Φανή Αντωνίου

Γεωργιάδης Νικόλαος

 

Ηλιούδης Χρήστος

 

Θωμάρεϊς Απόστολος

 

Σοφιαλίδης Δημήτριος