Υποέργο 30
Τίτλος: «Τεχνολογίες Ανάλυσης Δεδομένων και Διαχείρισης Γνώσης στο σχεδιασμό τουριστικών προϊόντων»
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Σταλίδης
Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στόχοι του υποέργου: Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων, εξόρυξης γνώσης και στήριξης αποφάσεων, συνδυάζοντας μεθόδους παραγοντικής ανάλυσης, τεχνητών νευρωνικών δικτύων και συστημάτων διαχείρισης γνώσης.
Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου: Το υποέργο DANKMAN αφορά την εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης δεδομένων και διαχείρισης γνώσης στην υποστήριξη βέλτιστου σχεδιασμού στο πεδίο του τουρισμού. Η μεγάλη σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα, ο έντονος ανταγωνισμός στο χώρο αυτό αλλά και η έντονη μεταβλητότητα των παραμέτρων που προσδιορίζουν την επιτυχία των τουριστικών υπηρεσιών, κάνουν επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικού σχεδιασμού, βασισμένου σε ποιοτική πληροφορία, εξελιγμένες επιστημονικές μεθόδους ανάλυσης και σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής. Στόχος του DANKMAN είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων, εξόρυξης γνώσης και στήριξης αποφάσεων, συνδυάζοντας μεθόδους παραγοντικής ανάλυσης, τεχνητών νευρωνικών δικτύων και συστημάτων διαχείρισης γνώσης. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί ως εξελιγμένο εργαλείο διερεύνησης της αγοράς του τουρισμού και υποστήριξης του σχεδιασμού ανάπτυξης τουριστικών προορισμών. Αφετηρία αποτελεί το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων Méthodes d’ Analyse des Données (M.A.D), που θα συνδυαστεί με μονάδα Νευρωνικών Δικτύων και θα ολοκληρωθεί με Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης σε μια πλήρη πλατφόρμα ανάλυσης και στήριξης απόφασης. Η εργασία έρευνας και ανάπτυξης περιλαμβάνει (α) την ανάπτυξη μονάδας ανάλυσης δεδομένων βασισμένη σε τεχνητό νευρωνικό δίκτυο (ΝΝ) που να δέχεται ως είσοδο τα αποτελέσματα της παραγοντικής ανάλυσης του λογισμικού M.A.D και να εκτιμά με ευφυή τρόπο την κατάταξη ποιοτικών χαρακτηριστικών, προσδιορίζοντας έτσι υποκείμενα πρότυπα (β) την υλοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Γνώσης που να εξάγει από τα αποτελέσματα της παραπάνω ανάλυσης επαναχρησιμοποιούμενη «Γνώση» σε μορφή κανόνων, που θα συσσωρεύεται στη Βάση Γνώσης και θα αξιοποιείται από μηχανισμό Στήριξης Αποφάσεων (γ) την ολοκλήρωση των παραπάνω υποσυστημάτων σε ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και στήριξης απόφασης. Το σύστημα θα εφαρμοστεί ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού συλλέγοντας πρωτογενή και στατιστικά δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις, ανάγκες και ιδιαιτερότητες των τουριστών. Αυτά θα αναλυθούν, θα εκτιμηθούν πρότυπα συμπεριφοράς των τουριστών και θα εντοπιστούν συσχετίσεις ανάμεσα σε παραμέτρους της τουριστικής αγοράς, χαρακτηριστικών των προορισμών και αποφάσεων σχεδιασμού που προσδίδουν βέλτιστες προοπτικές επιτυχίας. Το προϊόν του έργου θα είναι ένα πλήρες εργαλείο ανάλυσης και υποστήριξης σχεδιασμού για το χώρο του τουρισμού.
Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου:
Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ) |
Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ) |
Δημήτριος Καραπιστόλης |
Αβδημιώτης Σπυρίδων |
Σταλίδης Γεώργιος |
Βαλασίδου Αρετή |
Εξαδάκτυλος Νικόλαος |
Βαφειάδης Αθανάσιος |
Φράγκος Χρήστος |
Κωνσταντινίδου Ευδοκία |
|
Καραπιστόλης Νικόλαος |