ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 21

Τίτλος: «Aπομόνωση και χαρακτηρισμός πολυσακχαριτών και ολιγοσακχαριτών από μπάμια (Αbelmoschus esculentus

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Χρήστος Ριτζούλης

 

 

Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στόχοι του υποέργου: Η παρούσα πρόταση αφορά την απομόνωση και το χαρακτηρισμό πολυσακχαριτών και ολιγοσακχαριτών από τον καρπό της μπάμιας (Abelmoschus esculentus). Οι πολυσακχαρίτες που θα απομονωθούν με διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης και από διαφορετικά μέρη του καρπού, θα χαρακτηρισθούν ως προς τα μοριακά τους χαρακτηριστικά (μοριακό βάρος, σύσταση ως προς τους μονοσακχαρίτες, διαστάσεις του μορίου σε διάλυμα). Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί η συνεισφορά των πολυσακχαριτών αυτών στη ρεολογία και εν γένει στη συμπεριφορά υδατικών διαλυμάτων, καθώς και η συνεισφορά των πολυσακχαριτών αυτών στη ρεολογία και τη σταθερότητα γαλακτωμάτων. Τα παραπάνω γίνονται με τελικό σκοπό τη διερεύνηση της δυνητικής χρήσης των πολυσακχαριτών από τη μπάμια ως φυσικών προσθέτων σε πηκτές, κρέμες, dressings κ.α. Επιπρόσθετα, οι ολιγοσακχαρίτες που θα εκχυλισθούν από τις μπάμιες θα μελετηθούν ως προς τυχόν πρεβιοτικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν, με σκοπό τη διερεύνηση της χρησιμοποίησης αυτών των φυσικών προϊόντων σε λειτουργικά τρόφιμα (functional foods). Στο τέλος της εργασίας αναμένεται να κατατεθούν ως παραδοτέα τόσο οι σχετικές δημοσιεύσεις όσο και τα ίδια τα νέα υλικά (πολυσακχαρίτες).

 

Σύντομη περιγραφή:Για την επίτευξη των στόχων αυτών θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις

1.     Εκχύλιση υδροκολλοειδούς

1.1.   Εκχυλίσματα

2.     Αρχικός χαρακτηρισμός – συλλογή κλασμάτων

2.1.   Μεμονωμένα κλάσματα

2.2.   Αναφορά πρώτου έτους

2.3.   Ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε Συνέδριο

3.     Χημική ανάλυση πολυσακχαριτών

3.1.   Σύσταση των πολυσακχαριτών

3.2.   Ανακοίνωση σε Συνέδριο

4.     Φυσικο-χημικός χαρακτηρισμός

4.1.   Δεδομένα των φυσικο-χημικών ιδιοτήτων

5.     Εκτίμηση πρεβιοτικής δραστικότητας

5.1.   Δεδομένα όσον αφορά την πρεβιοτική δραστικότητα

6.     Ρεολογική συμπεριφορά των πολυσακχαριτών σε διασπορά

6.1.Δεδομένα ρεολογίας διασπορών

6.2.Αναφορά δεύτερου έτους

6.3.Μία επιστημονική δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό

7.     Υδροφοβικοποίηση των πολυσακχαριτών

7.1.   Νέα υλικά βασισμένα σε πολυσακχαρίτες

8.     Χαρακτηρισμός των υδροφοβικοποιημένων υλικών

8.1.   Χαρακτηρισμός των νέων υδροφοβικοποιημένων υλικών

8.2.   Ανακοίνωση σε Συνέδριο

9.     Εξέταση με μικροσκοπία ατομικής δύναμης

9.1.   Μικρογραφήματα AFM

9.2.  Μία επιστημονική δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό

9.3.   Τελική αναφορά 

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου: 

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

Χρήστος Ριτζούλης

Μιχαήλ Νάκος

Νικόλαος Γεωργιάδης

Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας

Κωνσταντίνος Παναγιώτου

Χρυσή Βασιλειάδου

Ιωάννης Ζουμπουρτικούδης

Απόστολος Μπακλαβαρίδης

Γεώργιος Μπαλαγιάννης

Ευάγγελος Τέλλος

Ελένη Λυκοτραφίτη