ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 34

Τίτλος: «Εμπορικά σκευάσματα Spirulina: Αναγνωρισμένα οφέλη και κρυφοί κίνδυνοι»

Επιστημονικός Υπεύθυνος : Ελισάβετ Βαρδάκα

 

 

Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στόχοι του υποέργου: Στόχοι της προτεινόμενης έρευνας είναι: 1) η διερεύνηση της ποικιλότητας των κυανοβακτηρίων σε εμπορικά σκευάσματα «Spirulina» χρησιμοποιώντας μοριακές μεθόδους και 2) η εκτίμηση του κινδύνου από την παρουσία τοξικών κυανοβακτηρίων, κυανοτοξινών και άλλων μικροοργανισμών στα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιώντας μοριακές και ανοσοβιολογικές τεχνικές, αντίστοιχα. Με αυτή την προσέγγιση στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός γρήγορου και αποτελεσματικού εργαλείου «έγκαιρης προειδοποίησης» που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των κυανοβακτηριακών προϊόντων υγιεινής διατροφής που πωλούνται στην αγορά.

 

Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου: Το κυανοβακτήριο Spirulina χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας (π.χ. υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο). Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι το εμπορικό όνομα «Spirulina» χρησιμοποιείται ευρέως και συχνά ασύνειδα, για να δηλώσει διαφορετικά, και σε πολλές περιπτώσεις άγνωστα, εμπορικά εκμεταλευόμενα είδη κυανοβακτηρίων. Η παραπάνω διαπίστωση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ορθή «ταυτότητα» των κυανοβακτηρίων που καλλιεργούνται ή που συλλέγονται από φυσικούς βιοτόπους με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλευση ως συμπληρώματα υγιεινής διατροφής, ενώ ταυτόχρονα, τίθεται θέμα ποιότητας (π.χ. διαφορετική θρεπτική αξία μεταξύ των ειδών, επιμόλυνση της καλλιέργειας από άλλους μικροοργανισμούς) και ασφάλειας (π.χ. παρουσία τοξικών καυνοβακτηρίων και τοξινών τους) των προϊόντων αυτών.

Σκοπός της προτεινόμενης έρευνας είναι: 1) η διερεύνηση της ποικιλότητας των κυανοβακτηρίων σε εμπορικά σκευάσματα «Spirulina» χρησιμοποιώντας μοριακές μεθόδους και 2) η εκτίμηση του κινδύνου από την παρουσία τοξικών κυανοβακτηρίων, κυανοτοξινών και άλλων μικροοργανισμών στα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιώντας μοριακές και ανοσοβιολογικές τεχνικές, αντίστοιχα. Με αυτή την προσέγγιση στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός γρήγορου και αποτελεσματικού εργαλείου «έγκαιρης προειδοποίησης» που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των κυανοβακτηριακών προϊόντων υγιεινής διατροφής που πωλούνται στην αγορά.

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου: 

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

Ελισάβετ Βαρδάκα

Θεοδώρα Χολή

Αναστασία Ιμσιρίδου

 

Κων/νος Κορμάς

 

Ιωάννης Κουντουράς

 

Μαρία Μουστάκα