ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 26

Τίτλος: «Ανάπτυξη μεθόδων εξέτασης βλαβών αναλογικών και ψηφιακών (μικτών) κυκλωμάτων και υλοποίηση τους με ολοκληρωμένα κυκλώματα προγραμματιζόμενης λογικής (FPGAS

Επιστημονικός Υπεύθυνος: ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

 

Σκοπός του υποέργου: Βασικός σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η διενέργεια βασικής έρευνας στην περιοχή της εξέτασης βλαβών σε αναλογικά και ψηφιακά (μικτά) ηλεκτρονικά κυκλώματα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων μεθόδων εξέτασης καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στόχοι του υποέργου: Η ανάπτυξη νέων μεθόδων εξέτασης βλαβών σε αναλογικά και ψηφιακά (μικτά) ηλεκτρονικά κυκλώματα και η υλοποίηση των προτεινόμενων μεθόδων εξέτασης βλαβών σε τελικό πρωτότυπο σύστημα (Β’ έκδοση),με χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων προγραμματιζόμενης λογικής (FPGA), το οποίο θα είναι ικανό να πραγματοποιεί τον έλεγχο σε μεγάλο εύρος αναλογικών και μικτών κυκλωμάτων.

 

Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου:                                                                                                                  

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι:

α) η ανάπτυξη νέων μεθόδων εξέτασης βλαβών σε αναλογικά και ψηφιακά (μικτά) ηλεκτρονικά κυκλώματα και β) η υλοποίησή τους σε υλικό (hardware) με χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων προγραμματιζόμενης λογικής (FPGA).

Αρχικά θα μελετηθούν οι υπάρχουσες τεχνικές εξέτασης βλαβών σε μικτά ηλεκτρονικά κυκλώματα και συστήματα. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη νέων μεθόδων εξέτασης με χρήση συντελεστών που προέρχονται από τον κυματιδιακό μετασχηματισμό του ρεύματος τροφοδοσίας και είναι δυνατό να υλοποιηθούν κυκλωματικά, ενώ παράλληλα, θα γίνει έρευνα και για την ανάπτυξη νέων μεθόδων που θα βασίζονται σε διαφορετικές καινοτομικές ιδέες. Έπειτα, θα υπάρχει αξιολόγηση των μεθόδων αυτών με βασικό κριτήριο την κάλυψη του μεγαλύτερου, κατά το δυνατόν, ποσοστού πιθανών βλαβών σε προτεινόμενα από τη διεθνή βιβλιογραφία πρότυπα εξεταζόμενα κυκλώματα.

Θα ακολουθήσει η υλοποίηση των προτεινόμενων μεθόδων σε υλικό με χρήση FPGA ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ευκολότερης εφαρμογής των μεθόδων σε εμπορικά ηλεκτρονικά κυκλώματα. Αρχικά θα σχεδιαστεί σε υψηλό επίπεδο (σχηματικά διαγράμματα) η αρχιτεκτονική του ηλεκτρονικού συστήματος. Στη συνέχεια θα γίνει υλοποίηση του πρωτότυπου ηλεκτρονικού συστήματος (Α’ έκδοση) που θα συνοδεύεται από τα αναλυτικά ηλεκτρονικά σχέδια του.

Η αρχική υλοποίηση θα αξιολογηθεί με την εφαρμογή του πρωτότυπου συστήματος εξέτασης. Από την πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση θα ληφθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων όσο και για την υλοποίησή τους, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην επανασχεδίαση και τελική υλοποίηση του συστήματος. Τελικός στόχος και παραδοτέο είναι η υλοποίηση των προτεινόμενων μεθόδων εξέτασης βλαβών σε τελικό πρωτότυπο σύστημα (Β’ έκδοση) που μπορεί να πραγματοποιεί τον έλεγχο σε μεγάλο εύρος αναλογικών και μικτών κυκλωμάτων συνοδευόμενο από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Τέλος, θα γίνει αξιολόγηση των επιδόσεων του τελικού πρωτότυπου συστήματος η οποία θα αποτυπωθεί στο τεύχος καταγραφής αποτελεσμάτων λειτουργίας του συστήματος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου θα πραγματοποιούνται δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων που θα ενταθούν λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωσή του.

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου: 

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΣΙΟΣ

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΟΥΡΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΝΙΟΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ