ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων TEI

Main Menu

Υποέργο 02

Tίτλος:  «Ψηφιακός χάρτης επαγγελμάτων ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης»

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Βασίλειος Κώστογλου

 

 

Σκοπός του υποέργου: Ο βασικός στόχος της χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι η αειφόρος ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στόχοι του υποέργου: Το παρόν έργο εστιάζεται στη διερεύνηση και επικαιροποίηση των αναλυτικών προφίλ των 96 ειδικοτήτων/επαγγελμάτων που προσφέρονται από τα 196 τμήματα των ΤΕΙ και στην ανάπτυξη ενός καινοτομικού ‘έξυπνου’ συστήματος λογισμικού διαχείρισης των προφίλ αυτών των επαγγελμάτων. Ο ψηφιακός αυτός χάρτης αποτελείται από ένα σύνολο συνεργαζόμενων βάσεων δεδομένωνκαι θα παραχθεί στη μορφή οπτικού δίσκου, flashmemory και δικτυακού τόπου.Για τη δημιουργία του λογισμικού θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες σύνθετων αναζητήσεων σε βάσεις δεδομένων, καθώς και διαδικτυακού προγραμματισμού.

 

 

Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου: Η σύνδεση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των ενδιαφερομένων για τις ειδικότητες των ΤΕΙ  αποτελούν επιστημονικούς χώρους που έχουν διερευνηθεί ελάχιστα έως σήμερα.

Το παρόν έργο εστιάζεται στη διερεύνηση και επικαιροποίηση των αναλυτικών προφίλ των 96 ειδικοτήτων/επαγγελμάτων που προσφέρονται από τα 196 τμήματα των ΤΕΙ και στην ανάπτυξη ενός καινοτομικού ‘έξυπνου’ συστήματος λογισμικού διαχείρισης των προφίλ αυτών των επαγγελμάτων. Ο ψηφιακός αυτός χάρτης αποτελείται από ένα σύνολο συνεργαζόμενων βάσεων δεδομένων και θα παραχθεί στη μορφή οπτικού δίσκου, flash memory και δικτυακού τόπου. Για τη δημιουργία του λογισμικού θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες σύνθετων αναζητήσεων σε βάσεις δεδομένων, καθώς και διαδικτυακού προγραμματισμού. Η επικοινωνία των χρηστών του συστήματος θα είναι διαδρα-στική και θα απαντώνται όλα τα πιθανά ερωτήματά τους σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές των επαγγελμάτων ΤΕΙ.

Οι κατηγορίες χρηστών, στις οποίες απευθύνεται ο ψηφιακός χάρτης είναι: α) οι ερευνητές που ασχολούνται με ζητήματα σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, β) οι τελειόφοιτοι της μέσης εκπαίδευσης για να ενημερωθούν και να ‘προσανατολιστούν’ επαγγελματικά για τις ειδικότητες που προσφέρονται από τα ΤΕΙ, γ) οι τελειόφοιτοι και νέοι απόφοιτοι των ΤΕΙ για να πληροφορηθούν για τις περαιτέρω δυνατότητες σπουδών και σταδιοδρομίας στην ειδικότητά τους και δ) τα 16 ελληνικά ΤΕΙ και το ΥΠΕΠΘ που στοχεύουν στην έγκυρη επαγγελματική ενημέρωση και την ομαλή είσοδο των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

 

Ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου:

 

Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας (ΚΕΟ)

Μέλη Ομάδας Εξωτερικών Συνεργατών (ΟΕΣ)

Κέρστιν Σιάκα

Βάϊα-Αικατερίνη Τσαντοπούλου – Πτυχιούχος Πληροφορικός

Γεώργιος Μίνος

 

Μιχαήλ Βασιλακόπουλος

 

Μιχαήλ. Μπρατάκος

 

Λάζαρος Τσικριτζής

 

Θεόδωρος Γκανέτσος

 

Nik Bessis